Warsztaty kulinarne zorganizowane dla dorosłych miłośników gotowania przez Cedyński Ośrodek Kultury i Sportu, cieszyły się dużym zainteresowaniem.
W czwartkowy wieczór, 11 lutego 2016r, 25 osób spotkało się w kuchni świetlicy wiejskiej w Bielinku, by wspólnie, pod okiem naszego gościa: Beaty Mieczkowskiej- Miśtak, przygotować „podkręcone” dania. Każdy z uczestników warsztatów miał do wykonania określone zadanie, związane z przygotowaniem składników potraw: zupy kremu z palonej papryki z chipsem serowym, musztardy domowej, kolorowych majonezów, nietypowych farszy do pierogów i tajemniczego deseru - sernika z syfonu.
Obieranie, krojenie, ucieranie, siekanie, pieczenie, gotowanie, miksowanie… - ponad 2 godziny spędzone w kuchni dały przepyszne efekty. Na końcu warsztatów odbyła się degustacja i podsumowanie wspólnej pracy.
Podobno w kuchni powstają najciekawsze pomysły. Nasz zapał i kreatywność będą wykorzystane do przygotowania cedyńskiej książki kucharskiej, do której będą zaproszone wszystkie koła gospodyń wiejskich działające w naszej Gminie. Pragniemy stworzyć kulinarny portret naszych miejscowości, zaprezentować tradycje i obyczaje związane z życiem codziennym. Planowana publikacja będzie miała swoją premierę podczas II Festiwalu Cedynia na okrągło.
Organizatorzy dziękują Sołtys Bielinka, pani Jadwidze Gruchale za pomoc w organizacji warsztatów.