Festiwalowi "Cedynia na Okrągło" towarzyszyć będzie, jak co roku, pokaz kulinarny, którego motywem przewodnim jest dynia.
W 2015 r. na cedyńskim rynku odbyła się uczta dla miłośników dziczyzny połączonej z dynią. Pokaz prowadził mistrzem kuchni pan Grzegorz Russak- dr nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego "Smaki Polskie", niezależny ekspert kulinarny, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, propagator i autorytet kuchni myśliwskiej i staropolskiej, a przy tym wyśmienity gawędziarz.
W ubiegłym roku postawiliśmy na potrawy z ryb. Pokazu kulinarny dla festiwalowej publiczności prowadziło Niezależne Cedyńskie Towarzystwo Wędkarskie Miętus.
W tegorocznej edycji festiwalu "Cedynia na Okrągło" motywem przewodnim pokazu kulinarnego będą dania jarskie na bazie dyni i ziemniaka. Partnerem show jest hotel i restauracja PIAST w Cedyni.
Na cedyńskim rynku gotować będziemy z mistrzem kuchni, cedynianinem Pawłem Sojką, szefem kuchni „Restauracji nad Odrą”, finalistą konkursu kulinarnego Zachodniopomorski Kucharz Roku 2017.
Paweł Sojka jest kucharzem z wieloletnim doświadczeniem. Uczestniczył w wielu warsztatach kulinarnych w Polsce pod okiem znakomitych szefów kuchni - uczestników programów telewizyjnych Top Chef, szkolił swoje umiejętności pod okiem wyśmienitego kucharza Kurta Szchelera w jego akademii w Warszawie.
Na pokaz połączony z degustacją zapraszamy w sobotę 30 września o godz. 14.00.
{gallery}2017/356/{/gallery}
Zdjęcia pochodzą z profilu Facebook Pawła Sojki.