Zasady dopuszczenia do obrotu grzybów i przetworów grzybowych reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy ( Dz. U. 2011. Nr 115, poz. 672).
Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji obejmują:
a) grzyby uprawne
b) grzyby rosnące w naturalnych warunkach, świeże i suszone oraz przetwory grzybowe
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz szczegółowe warunki wprowadzania ich do obrotu zamieszczone są załącznikach do ww. rozporządzenia.
Grzyby mogą być wprowadzane do obrotu handlowego wyłącznie w placówkach handlowych i na targowiskach i muszą posiadać odpowiednie atesty. Nie dopuszczalna jest sprzedaż grzybów na poboczach dróg, w przypadkowych miejscach przy sklepach (murki, chodniki).
Informujemy, że na stronie internetowej PSSE w Gryfinie: pssegryfino.pis.gov.pl można znaleźć informacje o zasadach bezpiecznego grzybobrania, zasadach postępowania w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami oraz informację o możliwości skorzystania z porady klasyfikatora grzybów.
Klasyfikator udziela konsultacji dla osób zbierających grzyby na własne cele oraz wystawia atesty na grzyby świeże przeznaczone do obrotu handlowego. Przed wizytą w celu wydania atestu na grzyby świeże uprzejmie prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny 091/416-23-43 lub 091/416-38-58