Festiwal „Ce-dynia na okrągło” to pierwsza z cyklicznych imprez prezentujących lokalne produkty naszego regionu i podsumowanie konkursu na dynię z Cedyni. W maju tego roku, mieszkańcy posadzili nasiona dyni z ubiegłorocznych zbiorów, by stworzyć swój własny produkt regionalny. Będziemy świadkami tworzenia się "nowej tradycji".
Podczas festiwalu będziemy prezentować kuchnię ekologiczną, regionalną, ze zdrową żywnością. Poznamy też tajniki kuchni zachodniopomorskiej, na podstawie której stworzymy wspólnie własną książkę kucharską. W tym roku gotujemy z mistrzem kuchni panem Grzegorzem Russakiem - dr nauk rolniczych i autorem programu telewizyjnego "Smaki Polskie", niezależnym ekspertem kulinarnym, prezesem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, propagatorem i autorytetem kuchni myśliwskiej i staropolskiej, a przy tym wyśmienitym gawędziarzem. Na cedyńskim rynku odbędzie się uczta dla miłośników dziczyzny połączonej z dynią. Na uczestników będą czekać stoiska z regionalnymi produktami, przetworami, rzemiosłem artystycznym. Odbędą się również warsztaty ceramiki, mozaiki. Na cedyńskim rynku do wspólnej zabawy zaprosi „Cyrk na kółkach”. Nie zabraknie również zabaw i gier dla dzieci i młodzieży. Festiwal będzie także okazja do prezentacji amatorskich zespołów muzycznych.
Wyczekiwanym punktem Festiwalu będą konkursy na największą dynię, najdziwniejszą dynię oraz oryginalną potrawę z dyni. Nagrodzimy także pomysły związane z wykorzystaniem dyni jako motywu w sztuce: rysunek, malarstwo, fotografia, jesienne dekoracje dla domu i stołu.
W Muzeum Regionalnym odbędą się spotkania i wykłady o zdrowej żywności i zdrowym stylu życia, oraz na temat przedsiębiorczości organizacji pozarządowych. Spotkamy się także z autorem pomnika Orła na Górze Czcibora, laureatem nagrody Pro Arte 2015 – Stanisławem Biżkiem. Koncert poezji śpiewanej Ryszarda Leoszewskiego przeniesie nas w magiczny klimat cedyńskiej jesieni.
Program wydarzenia adresowany jest do mieszkańców regionu, jak i naszych sąsiadów z partnerskich gmin w Niemczech. Festiwal ma na celu promocję atrakcji turystycznych i produktów regionalnych województwa zachodniopomorskiego.
Program
11:00 – uroczyste otwarcie festiwalu
11:00–18:00 – prezentacja stoisk z produktami regionalnymi i rzemiosłem artystycznym
11:00–18:00 warsztaty:
Europa bliska nam - Spotkanie z Regionalnym Ośrodkiem Debaty Międzynarodowej w Szczecinie dla najmłodszych, młodszych i całkiem dużych o Unii Europejskiej
Okrągłe lalki – Hanka Billert
Ceramika – Kornelia Tumanowicz
Cedynia w mozaice – Arkadiusz Nowak i jego goście
11:30–14:00 – występy artystyczne na scenie plenerowej: Złota Jesień, Biesiada Warnicka, Nastroje, Kalimera,
12:00–15:00 – konkurs na dynię z Cedyni – prezentacje i praca komisji konkursowej
12:00–15:00 - Cyrk na kółkach, Akademia Cyrkowa Pawła Królika
13:30–15:00 – pokaz sztuki kulinarnej – Grzegorz Russak, degustacja potrawy mistrza
15.00 – ogłoszenie wyników konkursów na dynię z Cedyni
16.00 – koncert Ryszarda Leoszewskiego z zespołem Sklep z Ptasimi Piórami „Wiem jak nie jest” na okrągło
Wydarzenia towarzyszące:
12.00- Promocyjna wizyta na szlaku pieszym w rezerwacie przyrody ,,Wrzosowiska Cedyńskie im. inż. Wiesława Czyżewskiego"
Muzeum Regionalne
12:00-13:00 spotkanie z prof. Zbigniewem Kruszewskim, prowadzenie: Andrzej Kotula i Robert Ryss
13:00–13:45 O odpowiedzialności za krajobraz czasoprzestrzeni - spotkanie ze szczecińskim artystą- rzeźbiarzem Stanisławem Biżkiem
14:00–15:00 3 sektor –o stowarzyszeniach, prowadzenie: Adam Osenkowski
15:20–16:00 Samorządne kobiety dyskusja – prowadzenie: Antoni Sobolewski