Szukaj

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Już od siedmiu lat 8 listopada, wspólnie ze szkołami z całej Polski, obchodzimy dzień pod hasłem:  Śniadanie Daje Moc.

W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 podczas śniadaniowego święta spotkała się społeczność Szkoły Podstawowej im. Leśników Polskich w Piasku wraz z rodzicami  i zaproszonymi gośćmi. Przybyli do nas przedstawiciele naszych patronów – leśników  z Nadleśnictwa Chojna, Sekretarz Miasta i Gminy Cedynia p. M. Pawłowska oraz radny Gminy Cedynia p. R. Mazierski.

Uczniowie klas „O” – III przygotowali dekorację szkoły – plakaty, hasła, ciekawostki dotyczące zdrowych produktów. Dzieci z klas II – III wykonały książki kucharskie ze smacznymi przekąskami, które każde dziecko może wykonać w domu z pomocą  rodziców. Niektóre z receptur były inspiracją do wykonania potraw na wielki dzień – Dzień Śniadanie Daje Moc.

W przygotowania poczęstunku włączyli się wszyscy uczniowie, także z klas starszych oraz nauczyciele i rodzice. Przy wspólnym stole zasiedli uczniowie, nauczyciele  i zaproszeni goście delektując się smacznymi potrawami. Dodatkową atrakcją był konkurs wiedzy o 12 zasadach zdrowego żywienia, w których ochoczo wzięli udział uczniowie. Za poprawną odpowiedź otrzymywali – zamiast medalu – smaczne jabłko.

Jak co roku wyszliśmy też z naszymi potrawami do mieszkańców Piasku, aby zachęcić ich do zdrowych nawyków żywieniowych. Kolejna taka akcja już za rok.

GALERIA