8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Już od siedmiu lat 8 listopada, wspólnie ze szkołami z całej Polski, obchodzimy dzień pod hasłem: Śniadanie Daje Moc.
W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 podczas śniadaniowego święta spotkała się społeczność Szkoły Podstawowej im. Leśników Polskich w Piasku wraz z rodzicami i zaproszonymi gośćmi. Przybyli do nas przedstawiciele naszych patronów – leśników z Nadleśnictwa Chojna, Sekretarz Miasta i Gminy Cedynia p. M. Pawłowska oraz radny Gminy Cedynia p. R. Mazierski.
Uczniowie klas „O” – III przygotowali dekorację szkoły – plakaty, hasła, ciekawostki dotyczące zdrowych produktów. Dzieci z klas II – III wykonały książki kucharskie ze smacznymi przekąskami, które każde dziecko może wykonać w domu z pomocą rodziców. Niektóre z receptur były inspiracją do wykonania potraw na wielki dzień – Dzień Śniadanie Daje Moc.
W przygotowania poczęstunku włączyli się wszyscy uczniowie, także z klas starszych oraz nauczyciele i rodzice. Przy wspólnym stole zasiedli uczniowie, nauczyciele i zaproszeni goście delektując się smacznymi potrawami. Dodatkową atrakcją był konkurs wiedzy o 12 zasadach zdrowego żywienia, w których ochoczo wzięli udział uczniowie. Za poprawną odpowiedź otrzymywali – zamiast medalu – smaczne jabłko.
Jak co roku wyszliśmy też z naszymi potrawami do mieszkańców Piasku, aby zachęcić ich do zdrowych nawyków żywieniowych. Kolejna taka akcja już za rok.